Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2020-06-24

Pasta z bobu z waflami ryżowymi SONKO

Pasta z bobu to taki letni hummus! Nadaje się idealnie na kanapki z wafli ryżowych SONKO.

SKŁADNIKI:

... Czytaj więcej...

Ryż jaśminowy SONKO jest wyśmienitym uzupełnieniem dań kuchni tajskiej, azjatyckiej oraz egzotycznych potraw na bazie owoców morza. Dziś w towarzystwie krewetek.

Składniki:

Ryż jaśminowy marki SONKO 300 g
krewetek tygrysich
groszek cukrowy
1 duża marchewkilka pieczarek
sos sojowy
łyżeczka tartego imbiru
1 papryczka chilli
szczypta ziaren czarnego sezamu świeża kolendra
limonka
oliwa

Przepis:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy krewetki, obficie solimy, pieprzymy i rumienimy na złoto. Dodajemy pokrojone warzywa: marchew, groszek i pieczarki. Zostawiamy chwilę na patelni, do zredukowania nadmiernej ilości płynów.

W drugiej misce mieszamy sos sojowy z tartym imbirem, sokiem z limonki i posiekanymi papryczkami chili.
Gotowy sos wlewamy na patelnię do krewetek i chwilę smażymy.
Danie podajemy z ryżem posypane sezamem i świeżymi ziołami.

Ryż jaśminowy SONKO jest wyśmienitym uzupełnieniem dań kuchni tajskiej, azjatyckiej oraz egzotycznych potraw na bazie owoców morza. Dziś w towarzystwie krewetek.

Składniki:

Ryż jaśminowy marki SONKO 300 g
krewetek tygrysich
groszek cukrowy
1 duża marchewkilka pieczarek
sos sojowy
łyżeczka tartego imbiru
1 papryczka chilli
szczypta ziaren czarnego sezamu świeża kolendra
limonka
oliwa

Przepis:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy krewetki, obficie solimy, pieprzymy i rumienimy na złoto. Dodajemy pokrojone warzywa: marchew, groszek i pieczarki. Zostawiamy chwilę na patelni, do zredukowania nadmiernej ilości płynów.

W drugiej misce mieszamy sos sojowy z tartym imbirem, sokiem z limonki i posiekanymi papryczkami chili.
Gotowy sos wlewamy na patelnię do krewetek i chwilę smażymy.
Danie podajemy z ryżem posypane sezamem i świeżymi ziołami.

Domowe masło orzechowe możemy przegotować wyłącznie z samych orzeszków ziemnych. Nie ma konieczności dodawania oleju. Po dłuższym miksowaniu olej wytworzy się z samych orzechów. Uwaga! Nie da się go nie lubić!

Składniki:

Pieczywo maca marki SONKO
2 szklanki solonych orzeszków ziemnych lub 2 szklanki orzeszków ziemnych nie solonych
1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Orzechy wsypujemy na suchą patelnię i prażymy. Chwilę studzimy i miksujemy. W momencie miksowania orzechów dodajemy odrobinę oleju w celu gładkiej konsystencji.

Gotowe masło przekładamy do słoika i schładzamy. Podajemy z pieczywem maca SONKO

Składniki:

100 g ryżu risotto marki Sonko 

mleko kokosowe 

1 laska wanilii


1 łyżeczka miodu 

2 gruszki


masło 

Przygotowanie:

Gruszki obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie podsmażamy je na odrobinie masła. W rondlu gotujemy ryż w mleku, dodajemy wanilię, odrobinę miodu i od czasu do czasu mieszamy. Gotowy pudding przekładamy do miseczek a na nim układamy połówki gruszki. 

Dekorujemy miętą lub rozmarynem i sosem miodowym. 

Smacznego ! 

Składniki:

100g kaszy jaglanej marki Sonko 

200 ml mleka roślinnego najlepiej kokosowego 

laska wanilii


miód


migdały

masło 

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną gotujemy w mleku kokosowym z dodatkiem wanilii, zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Ugotowaną zostawiamy pod przykryciem do momentu wchłonięcia całej zawartości mleka, na koniec dodajemy łyżeczkę miodu i mieszamy. 

Na patelni na łyżce masła podsmażamy migdały, pod koniec smażenia dodajemy łyżkę miodu i mieszamy.
Do dwóch miseczek przekładamy jaglankę, dodajemy podsmażone orzechy wraz z miodem. 

Smacznego!

Składniki:

Pieczywo lekkie marki Sonko 

3 pory


3 ziemniaki


100 ml białego wina 

1 litr bulionu warzywnego 

sól, pieprz 


masło


oliwa 

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła, dodajemy pokrojone warzywa (por i ziemniaki ) smażymy od czasu do czasu mieszając. Po chwili dodajemy białe wino i zostawiamy na małym ogniu przez kilka minut. 

Podsmażone warzywa zalewamy warzywnym bulionem i gotujemy około godziny. Zupę miksujemy na gładki krem. 

Podajemy z pieczywem lekkim i świeżymi ziołami. 

Smacznego!

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji