Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2020-08-18

Sałatka Tabbouleh

Libańska sałatka warzywna to idealny dodatek do dań obiadowych.

Składniki:

  • 100g kaszy kuskus marki
... Czytaj więcej...

Przepis na te sezonowe placki jest bardzo prosty i wart wypróbowania. Z dodatkiem młodego szczypiorku smakują wyśmienicie.

Składniki:

  • 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej marki Sonko 
  • 5 startych na małych oczkach młodych ziemniaków
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • 1 jajko
  • olej

Przygotowanie:

Kaszę jęczmienną̨ gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odkładamy do wystygnięcia. Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach.

Składniki przekładamy do miski, dodajemy jajko, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy na patelni olej. Z powstałej masy formujemy średniej wielkości placki i smażymy do zarumienienia z każdej strony.

Podajemy z jogurtem, śmietaną̨ i świeżym koprem.

Smacznego!

Bombowa mieszanka smaków, czyli hummus z granatem!

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli ryżowych marki Sonko
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy lub odsączonej z zalewy z puszki 4 łyżki pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody (lub zalewy z puszki)
  • sok z połowy limonki
  • pół łyżeczki kuminu rzymskiego
  • sól
  • owoc granatu
  • winogrona

Przygotowanie:

Ciecierzycę przekładamy do miski i dodajemy 2 łyżki wody z gotowania ciecierzycy lub zalewy. Całość ucieramy blenderem na gładką pastę.

Następnie dodajemy resztę składników: posiekany czosnek, sok z limonki, pastę tahini, szczyptę soli, oliwę, kumin i ucieramy blenderem na aksamitną masę. W zależności od preferencji dodajemy oliwę, wodę z gotowanej ciecierzycy lub zalewę i mieszamy do czasu uzyskania właściwej konsystencji pasty. Podajemy na waflach ryżowych z dużą ilością słodkich pestek granatu i listkami mięty.

Kończą Wam się pomysły na dania dla dzieci? Podpowiadamy! Przepis na lubiane chyba przez każde dziecko pulpeciki.

Składniki:

  • 100 g ryżu parboiled marki Sonko 
  • 500 g mięsa mielonego z indyka 
  • 1 jajko
  • 1 puszka pomidorów 
  • pęczek kopru 
  • 100 ml śmietanki 30 
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 
  • oliwa
  • 
sól, pieprz 

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Do mięsa mielonego dodajemy posiekany ząbek czosnku i jajko. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie rękami lekko natłuszczonymi oliwą formuj z mięsa niewielkie pulpeciki. 

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy pulpeciki z kilku stron. Gotowe pulpety odkładamy na talerz, a na tą samą patelnię wrzucamy przeciśnięty ząbek czosnku, pokrojone pomidory i koper.
Po chwili dolewamy śmietankę i dodajemy pulpeciki. Wszystko zostawiamy na patelni na około 15 minut. 

Podajemy ze świeżymi ziołami i ugotowanym ryżem. 

Smacznego!

Owsianka wraca do łask! Co nas bardzo cieszy. Dlaczego warto ją jeść? Owsianka jest doskonałym posiłkiem na początek dnia lub na drugie śniadanie dla osób będących na diecie, gdyż płatki owsiane posiadają średni indeks glikemiczny i dużą wartość odżywczą. Dodatkowo są źródłem witaminy z grupy B, selenu i magnezu. Oprócz pozytywnego wpływu na nasz organizm owsianki mają bardzo praktyczną zaletę – są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Dziś mamy dla Was wersję bounty.

Składniki:

  • 4 łyżki płatków owsianych marki Sonko 
  • 200 ml mleka kokosowego 
  • laska wanilii

  • 1 łyżka wiórków kokosowych. 
  • orzechy nerkowca 
  • łyżeczka masła 
  • łyżeczka miodu 

Przygotowanie:

Mleko doprowadzamy do wrzenia, dodajemy płatki i co jakiś czas mieszając gotujemy kilka minut.
Ciepłe płatki mieszamy z wiórkami kokosowymi, orzechami nerkowca, masłem i miodem. 

Do każdej miski nakładamy owsiankę, którą posypujemy wiórkami i orzechami. 

Smacznego!

Domowy karmelowy popcorn to pyszna wariacja klasycznego przepisu, w wersji z... wafli ryżowych! Przekąska idealna do wieczornego filmu!

Składniki:

  • 1 opakowanie wafli ryżowych marki Sonko 
  • 4 łyżki cukru
  • 1/4 szklanki wody

  • 100 ml śmietanki 30% 
  • 2 łyżki masła 
  • sól 

Przygotowanie:

Wafle ryżowe umieszczamy w głebokiej misce i kruszymy na małe kawałki. 

Do rondla wsypujemy cukier. Rozprowadzając go po całym dnie czekamy aż się rozpuści i zmieni kolor na brązowy. 

Następnie wlewamy wodę, śmietankę i energicznie mieszamy. Gotujemy kilka minut, na koniec dodajemy masło i szczyptę soli. 

Gotowym karmelem polewamy kawałki wafli. 

Zostawiamy do wystygnięcia i podajemy w formie . 

Smacznego!

¡Hola! Co powiecie na weekendowo-kulinarną podroż do Hiszpanii? Zapraszamy na wywodzącą się z Walencji, paellę! Tym razem w wersji mocno pomidorowej.

Składniki:

  • 200g Ryżu Risotto marki Sonko 
  • 1 filet z kurczaka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 czerwona paprika
  • 
pół szklanka mrożonego groszku 
  • pół szklanki białego wina

  • 300 ml przecieru pomidorowego 
  • 300 ml bulionu warzywnego 
  • natka pietruszki

  • 3 łyżki oliwy 

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i starty czosnek. Smażymy do zarumienienia. 

Zawartość patelni odstawiamy na bok a na wolną jej część wlewamy łyżkę oliwy i dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, obsmażamy. Mieszamy składniki na patelni dodajemy sól, następnie wlewamy wino i mieszamy. 

Na patelnię dodajemy przecier, a po chwili wsypujemy ryż. Chwilę smażymy. Wlewamy bulion, dodajemy groszek i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu 15 min.
Na wierzchu układamy paski pokrojonej papryki i zmniejszamy ogień. 

Patelnię przykrywamy folią aluminiowa na 5 minut. Paellę podajemy posypaną szczypiorem. 

Smacznego!

 

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji