Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2020-06-24

Pasta z bobu z waflami ryżowymi SONKO

Pasta z bobu to taki letni hummus! Nadaje się idealnie na kanapki z wafli ryżowych SONKO.

SKŁADNIKI:

... Czytaj więcej...

¡Hola! Co powiecie na weekendowo-kulinarną podroż do Hiszpanii? Zapraszamy na wywodzącą się z Walencji, paellę! Tym razem w wersji mocno pomidorowej.

Składniki:

  • 200g Ryżu Risotto marki Sonko 
  • 1 filet z kurczaka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 czerwona paprika
  • 
pół szklanka mrożonego groszku 
  • pół szklanki białego wina

  • 300 ml przecieru pomidorowego 
  • 300 ml bulionu warzywnego 
  • natka pietruszki

  • 3 łyżki oliwy 

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i starty czosnek. Smażymy do zarumienienia. 

Zawartość patelni odstawiamy na bok a na wolną jej część wlewamy łyżkę oliwy i dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, obsmażamy. Mieszamy składniki na patelni dodajemy sól, następnie wlewamy wino i mieszamy. 

Na patelnię dodajemy przecier, a po chwili wsypujemy ryż. Chwilę smażymy. Wlewamy bulion, dodajemy groszek i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu 15 min.
Na wierzchu układamy paski pokrojonej papryki i zmniejszamy ogień. 

Patelnię przykrywamy folią aluminiowa na 5 minut. Paellę podajemy posypaną szczypiorem. 

Smacznego!

 

Brzoskwinie. Są bogate w błonnik, beta-karoten, witaminę C, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B. Ponadto można znaleźć w nich potas, bor, magnez, miedź, żelazo i wapń. Są pyszne pod każdą postacią – na surowo, pieczone, grillowane, czy duszone. Dziś przygotowaliśmy dla Was prosty i szybki przepis na grillowane owoce z ryżem.

Składniki:

  • Ryż biały okrągły marki Sonko
  • 250 ml mleka roślinnego

  • laska wanilii

  • brzoskwinie świeże lub z puszki
  • miód

Przepis:

Ryż gotujemy w mleku roślinnym zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepiej na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie dodajemy laskę wanilii. Na rozgrzanej patelni grillowej kładziemy połówki brzoskwiń i grillujemy z każdej strony po klika minut. Na koniec oblewamy płynnym miodem. Gotowy ryż podajemy z grillowaną brzoskwinią.


Smacznego!

Chwilowo, jedyne podróże jakie nam pozostały, to te kulinarne. Zapraszamy więc na kontynent azjatycki, serwujemy wiosenne sajgonki według prostego i smacznego przepisu z wykorzystaniem mieszanki kasz Fit Lunch 

Składniki:

  • 1 woreczek mixu kasz Fit Lunch marki Sonko 
  • 6 arkuszy papieru ryżowego
  • marchewka
  • ogórek
  • papryka 
  • sos sojowy
  • sok z limonki 

Przygotowanie:

Marchewkę, ogórka i paprykę kroimy w słupki.
Mieszankę kasz gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szczypiorek siekamy.
Warzywa i kaszę skrapiamy sosem sojowym i sokiem z limonki. Zwijamy rollsy:

W dużym naczyniu z ciepła wodą umieszczamy arkusz papieru. Moczymy 10 sekund po czym przekładamy na płaską powierzchnię. Na środku każdego arkuszu układamy słupki warzyw i kaszę. Zwijamy w podobny sposób jak gołąbki.

Smacznego!

Warzywny gulasz z kaszą to idealne danie na zimowo-wiosenne przesilenie.

Składniki:

  • 100 g kaszy jęczmiennej marki SONKO
  • 10 pieczarek
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ziemniaki
  • 150 g groszku mrożonego
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • olej rzepakowy
  • 500 ml bulionu warzywnego

 

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W rondlu podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek, dodajemy marchew i ziemniaki. Smażymy kilka minut po czym całość podlewamy bulionem warzywnym. Dodajemy groszek i zostawiamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając około 40 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec posypujemy natką pietruszki i podajemy z kaszą.

Zdrowe śniadanie na słodko? Czemu nie!
 
Składniki:
 
100g kaszy gryczanej marki SONKO
200 ml mleka roślinnego najlepiej kokosowego
laska wanilii
miód
maliny
łyżeczka masła
siemię lniane
 
Przygotowanie:
 
Kaszę gryczaną gotujemy w mleku kokosowym z dodatkiem wanilii, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ugotowaną kaszę zostawiamy pod przykryciem do momentu wchłonięcia całej zawartości mleka, na koniec dodajemy łyżeczkę miodu, masła i mieszamy.
Do miseczek przekładamy gryczankę, dodajemy maliny i nasiona lnu.
 

Ryż smażony z jajkiem “jak u Chińczyka” - Możesz sobie taki zrobić w domu.

Składniki:

Ryż basmati marki SONKO
2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę
pół szklanki groszku konserwowego lub mrożonego
1 papryka pokrojona w kostkę
2 jaja
sól, pieprz
olej sezamowy
szczypior

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy pokrojone warzywa i smażymy od czasu do czasu mieszając. Po chwili dodajemy ugotowany ryż i zostawiamy na małym ogniu przez kilka minut.
W misce mieszamy jajka z olejem sezamowym i zalewamy tym ryż, energicznie mieszając smażymy kilka minut.
Podajemy posypane szczypiorem lub świeżymi ziołami.

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji