Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2020-08-18

Sałatka Tabbouleh

Libańska sałatka warzywna to idealny dodatek do dań obiadowych.

Składniki:

  • 100g kaszy kuskus marki
... Czytaj więcej...

Potrawa dla miłośników sushi, którzy lubią poeksperymentować w kuchni. 

Składniki

  • 200 g ryżu do sushi marki SONKO
  • zielone pesto

  • wędzony łosoś
  • rzodkiewka
  • młode liście rukoli 
  • sezam

Przygotowanie:

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu a następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy 2 niskie szklanki i owijamy je od środka folią spożywczą. Do środka szklanek wkładamy warstwę ryżu, zielonego pesto i kolejną warstwę ryżu. 

Obracamy szklanki na drugą stronę, delikatnie klepiemy górę i ściągamy szklanki. Folię należy zdjąć bardzo delikatnie. Na torciki nakładamy kawałki łososia, plasterki rzodkiewki, listki rukoli oraz posypujemy sezamem. 

Smacznego!

Naturalnie słodka marchewka współgra idealnie z nasionami czarnuszki. W połączeniu z waflami ryżowymi powstała nam zdrowa, smaczna i szybka przekąska.

Składniki

  • wafle ryżowe Fit Vege marki SONKO 
  • kilka dużych marchwi ( ok. 500 gramów) 
  • cebula

  • łyżeczka czarnuszki

  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego 
  • szczypta soli 

Przygotowanie:

Marchewki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Smażymy z cebulą na małym ogniu do miękkości. Odkładamy do wystygnięcia. Wszystkie składniki miksujemy na gładką pastę.
Pastę podajemy na waflach ryżowych SONKO, posypujemy czarnuszką oraz świeżą natką pietruszki.


Smacznego! 

 

Mamy dla Was doskonały przepis na super szybkie sushi, bez zawracania sobie głowy rolowaniem ryżu.

Składniki: 

  • 200 gramów ryżu do sushi marki SONKO
  • 6 łyżek octu ryżowego

  • płaska łyżka cukru

  • szczypta soli 
  • jedna duża marchewka
  • rzodkiewka

  • ogórek
  • młoda kapusta

  • wędzony łosoś (ok. 200 g)
  • czarny sezam  

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Do gotowego ryżu przygotowujemy zalewę.
Mieszamy ocet ryżowy z cukrem i solą a następnie łączymy z ryżem. Ryż z powstała zalewą pozostawiamy do wystygnięcia.
Marchew, młodą kapustę kroimy w podłużne słupki a rzodkiewkę w plasterki. Wędzonego łososia kroimy w plastry. W głębokim naczyniu układamy wszystkie składniki i posypujemy sezamem.

Smacznego!

W prostocie siła. Kaczka z ryżem jaśminowym nie potrzebuje wiele dodatków.

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki

  • ryż jaśminowy marki Sonko 
  • brokuł

  • świeża pietruszka 
  • oliwa 
  • sól, pieprz 
  • tymianek 
  • masło 

Przygotowanie: 

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Piersi z kaczki nacinamy od strony skóry. Nacieramy solą, pieprzem, oliwą i tymiankiem.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy piersi z obu stron. Rumiane, gotowe piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i umieszczamy w nim piersi z kaczki na około 30 min. W międzyczasie gotujemy brokuł. Gotowy dzielimy na mniejsze części posypujemy parmezanem.
Ryż mieszamy z łyżeczką masła i świeżymi ziołami.
Kaczkę podajemy z ryżem i gotowanym brokułem. 
Smacznego!

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dziś serwujemy granolę.

Składniki: 

  • 250g płatków owsianych marki Sonko

  • pół szklanki posiekanych ulubionych orzechów 
  • pół szklanki pszenicy ekspandowanej 
  • 3 łyżki miodu

  • 1 łyżeczka cynamonu 

Przygotowanie: 

Posiekane orzechy umieszczamy w dużej misce, dodajemy w miarę możliwości pokruszone płatki owsiane, ziarna pszenicy, cynamon i mieszamy.
Do suchych składników dodajemy miód i delikatnie sklejamy całość.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wykładamy granole i pieczemy w 180 stopniach przez 20 min. 

Ciepłą granolę wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na bok do wystygnięcia i całkowitego wyschnięcia
Podajemy z mlekiem, jogurtem i owocami
,

Smacznego! 

Fit sałatka na bazie kaszy Fit Lunch to idealny posiłek po dobrze przepracowanym treningu.

Składniki:

  • 100g kaszy fit lunch marki Sonko 
  • 1 cukinia

  • ser twarogowy wędzony

  • 1 ząbek czosnku 
  • świeża bazylia 
  • 3 łyżki oliwy 
  • sól, pieprz 

Przygotowanie: 

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Cukinię kroimy na plastry najlepiej szeroką obieraczką. Każdy plaster nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Grillujemy na suchej patelni (grillowej) po 2-3 min z każdej strony. 

Kaszę wykładamy na półmisek na niej układamy grillowane cukinie i pokruszony ser.
Na koniec skrapiamy całość oliwą, przyprawiamy gruboziarnistym pieprzem i solą. Dekorujemy listkami bazylii. 

Smacznego!

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji