Z nami zdrowo
Zaloguj się

Logowanie

Nazwa użytkownika *
Hasło *
Pamiętaj mnie
Zaloguj się za pomocą konta
Smaczne inspiracje 2019-04-24

Lekkie kanapki z domowym pesto

Pysznie i lekko – czyli tak jak lubimy! Kiedy na naszym stole pojawiają się takie kanapeczki

... Czytaj więcej...

Są takie desery, które sprawiają, że w całym domu pachnie świątecznie, a wspomnienie dzieciństwa i długich zimowych wieczorów powraca ze zdwojoną siłą. Bez względu na to czy mamy 10, 20 czy jeszcze więcej lat warto zatrzymać się na chwilę i rozkoszować się magicznym smakiem zapiekanych jabłek. Najlepiej smakują w towarzystwie ciepłego koca, kakao i oczywiście ukochanych osób.

Jeśli wydawało Wam się, że jeśli placki to tylko ziemniaczane, mamy dla Was nieco inne wydanie tej szybkiej w przygotowaniu potrawy. Placki z selera wzbogacone płatkami żytnimi tsą chrupiące, pyszne i wyraziste w smaku. Zapraszamy do spróbowania!

Często zdarza się, że przygotowywane przez nas zupy powstają z tego, co w danym momencie mamy w kuchni pod ręką. Tak niewiele potrzeba, aby smaczna i aromatyczna zupa dodała energii, rozgrzała i była tak pyszna, że mamy ochotę sięgnąć po kolejną porcję. Aby warzywny wywar był sycący warto dodać do niego Mutigrano. Połączenie kaszy, ryżu i siemienia lnianego doskonale komponuje się ze smakiem naszej włoskiej zupy. Możecie miksować do woli smaki naszych mieszanek. Z każdą z nich będzie pysznie!

Kaszotto to kulinarna wariacja na temat popularnego risotto. Zamiast ryżu mamy w nim, jak sama nazwa wskazuje, kaszę. Jednak po co wybierać, skoro w jednej potrawie można mieć wszystko. Multigrano, którego użyliśmy do przygotowania tego dania to wyjątkowa kompozycja kaszy owsianej prażonej, kaszy jęczmiennej mazurskiej, ryżu parboiled i ryżu czerwonego. Taki pyszny mix ziaren skropiony sosem z awokado oraz urozmaicony cukinią, papryką i cebulką może stanowić osobne danie lub dodatek do wyszukanych mięs czy ryb. Życzymy smacznego!

Czas przygotowania: 1 godzina
Poziom trudności: średnio trudne
 
Składniki:

  • 1 woreczek Multigrano z ryżem czerwonym
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 mała cebula
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 250 ml bulionu warzywnego

Składniki do przygotowania sosu

  • 1/2 awokado
  • 1 filiżanka śmietany roślinnej
  • świeży szczypiorek
  • 1 łyżka octu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie z oliwek. Dodaj mieszkankę Multigrano i podsmażaj przez ok. 2 minuty. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cukinię oraz stopniowo wlewaj bulion mieszając, aby ziarno nie przywarło. Kolejne porcje bulionu dodawaj dopiero, gdy ziarno wchłonie płyn. Mieszankę gotuj pod przykryciem przez 15 minut, aż ziarno będzie lekko miękkie i wchłonie płyn. Kaszotto przykryj pokrywką i odstaw na ok. 5 minut, aby uzyskało kremową konsystencję. W tym czasie przygotuj sos miksując ze sobą wszystkie składniki.

Obiad na słodko? Czemu nie! Nasze Multigrano doskonale sprawdzi się w słodkim zestawieniu z rodzynkami, orzechami i sosem waniliowym. Jest pyszne i sycące. Tylko nie możemy się zdecydować – danie obiadowe czy deser? W sumie to chyba nieistotne – jest po prostu obłędnie smaczne!

Sezon na dynie to kulinarna pełnia szczęścia. Jest tak wiele sposobów przyrządzania dyń, że choćbyście je jedli przez cały tydzień, to nie ma szans, aby się wam znudziły. Ciasta, zupy-kremy, dyniowe frytki, musy, dżemy to tylko kilka propozycji na wykorzystanie tego pysznego warzywa. Dziś polecamy dyniowe kaszotto z Multigrano.

Strona używa plików cookies, aby ułatwić Tobie korzystanie z serwisu oraz do celów statystycznych. Więcej informacji