Ryż dziki to wodna trawa rosnąca na pograniczu USA i Kanady. Te bardzo długie, ciemnobrązowe ziarna cechują się orzechowym smakiem. Z prostego pożywienia Indian stały się składnikiem kuchni smakoszy. My proponujemy podawanie ryżu dzikiego ze smacznymi pulpecikami. Palce lizać!

 

Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Poziom trudności: średnio trudne

Składniki (4 porcje):

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 200 g dzikiego ryżu marki Risana
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 jajko
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 30 g świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 limonka
  • 1 papryczka chili
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany wyjmij z woreczka, przesyp do miski, dodaj sok z limonki i łyżkę oliwy. Odstaw. Do mięsa mielonego dodaj posiekane papryczki chili, 2 ząbki czosnku, 1 łyżkę sosu sojowego, łyżeczkę pieprzu cayenne i jajko. Dokładnie wymieszaj i dopraw solą. Następnie rękami lekko natłuszczonymi oliwą formuj z mięsa niewielkie pulpeciki. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek i smaż pulpeciki z kilku stron. Usmażone pulpety odłóż na talerz, a na tą samą patelnię wrzuć przeciśnięty ząbek czosnku i imbir. Po chwili dołóż do niego zgniecione lub pokrojone pomidory, mleczko kokosowe i sos sojowy. Kilka minut gotuj i dołóż do sosu pulpeciki. Wszystko zostaw na patelni na około 15 minut. Podawaj ze świeżą kolendrą lub pietruszką i ugotowanym dzikim ryżem. Smacznego !

[/col]

 

Author: Redakcja