Zielone szaragi to hit sezonu letniego! Dziś serwujemy risotto z zielonymi szparagami.

Składniki:

  • 
ryż do risotto około 200g (2 torebki) marki SONKO
  • 1 pęczek zielonych szparagów

  • 1 litr buliony warzywnego

  • 1 cebula

  • 50 ml białego wina

  • oliwa z oliwek

  • sól
, pieprz
  • parmezan

Przygotowanie:

Cebulę drobno siekamy a następnie przysmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem masła. 
Do lekko podsmażonej cebulki dodajemy ryż, wlewamy wino i czekamy aż wyparuje.
 Po kilku minutach wlewamy po około pół szklanki bulionu i gotujemy od czasu do czasu mieszając. Dodajemy kolejną porcję bulionu gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż i tak do uzyskania wymaganej miękkości. 

Szparagi kroimy w kawałki około 5 cm. Podsmażamy na maśle z dodatkiem soli dosłownie kilka minut (główki szparagów zostawiamy do dekoracji dania) Na koniec dodajemy szparagi do ryżu z końcówką bulionu, gotujemy przez kilka minut, przyprawiamy solą i pieprzem według uznania. 

Gotowe danie wykładamy na talerz dekorujemy zielonymi szparagami i posypujemy parmezanem.


Smacznego!

 

Author: Redakcja