Mamy dla Was doskonały przepis na super szybkie sushi, bez zawracania sobie głowy rolowaniem ryżu.

Składniki: 

  • 200 gramów ryżu do sushi marki SONKO
  • 6 łyżek octu ryżowego

  • płaska łyżka cukru

  • szczypta soli 
  • jedna duża marchewka
  • rzodkiewka

  • ogórek
  • młoda kapusta

  • wędzony łosoś (ok. 200 g)
  • czarny sezam  

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Do gotowego ryżu przygotowujemy zalewę.
Mieszamy ocet ryżowy z cukrem i solą a następnie łączymy z ryżem. Ryż z powstała zalewą pozostawiamy do wystygnięcia.
Marchew, młodą kapustę kroimy w podłużne słupki a rzodkiewkę w plasterki. Wędzonego łososia kroimy w plastry. W głębokim naczyniu układamy wszystkie składniki i posypujemy sezamem.

Smacznego!

Author: Redakcja