W prostocie siła. Kaczka z ryżem jaśminowym nie potrzebuje wiele dodatków.

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki

  • ryż jaśminowy marki Sonko 
  • brokuł

  • świeża pietruszka 
  • oliwa 
  • sól, pieprz 
  • tymianek 
  • masło 

Przygotowanie: 

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Piersi z kaczki nacinamy od strony skóry. Nacieramy solą, pieprzem, oliwą i tymiankiem.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy piersi z obu stron. Rumiane, gotowe piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i umieszczamy w nim piersi z kaczki na około 30 min. W międzyczasie gotujemy brokuł. Gotowy dzielimy na mniejsze części posypujemy parmezanem.
Ryż mieszamy z łyżeczką masła i świeżymi ziołami.
Kaczkę podajemy z ryżem i gotowanym brokułem. 
Smacznego!

Author: Redakcja