Przepis na te sezonowe placki jest bardzo prosty i wart wypróbowania. Z dodatkiem młodego szczypiorku smakują wyśmienicie.

Składniki:

  • 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej marki Sonko 
  • 5 startych na małych oczkach młodych ziemniaków
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • 1 jajko
  • olej

Przygotowanie:

Kaszę jęczmienną̨ gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odkładamy do wystygnięcia. Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach.

Składniki przekładamy do miski, dodajemy jajko, sól i pieprz i dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy na patelni olej. Z powstałej masy formujemy średniej wielkości placki i smażymy do zarumienienia z każdej strony.

Podajemy z jogurtem, śmietaną̨ i świeżym koprem.

Smacznego!

Author: Redakcja