Kończą Wam się pomysły na dania dla dzieci? Podpowiadamy! Przepis na lubiane chyba przez każde dziecko pulpeciki.

Składniki:

  • 100 g ryżu parboiled marki Sonko 
  • 500 g mięsa mielonego z indyka 
  • 1 jajko
  • 1 puszka pomidorów 
  • pęczek kopru 
  • 100 ml śmietanki 30 
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 
  • oliwa
  • 
sól, pieprz 

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Do mięsa mielonego dodajemy posiekany ząbek czosnku i jajko. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie rękami lekko natłuszczonymi oliwą formuj z mięsa niewielkie pulpeciki. 

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy pulpeciki z kilku stron. Gotowe pulpety odkładamy na talerz, a na tą samą patelnię wrzucamy przeciśnięty ząbek czosnku, pokrojone pomidory i koper.
Po chwili dolewamy śmietankę i dodajemy pulpeciki. Wszystko zostawiamy na patelni na około 15 minut. 

Podajemy ze świeżymi ziołami i ugotowanym ryżem. 

Smacznego!

Author: Redakcja