Składniki:
Ryż basmati marki Risana 3 kolorowe papryki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
pół puszki czerwonej fasoli pół puszki kukurydzy
1 batat
1 marchewka
pół cukinii
2 puszki pomidorów
1 łyżeczka kuminu rzymskiego 1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka oregano
oliwa
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przyprawy wraz z pokrojoną w kostkę cebulą przysmażamy na oliwie. Po 2 minutach dodajemy pokrojone papryki i smażymy od czasu do czasu mieszając.
Do papryk dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, batata i cukinie. Zostawiamy na małym ogniu 5 minut. Następnie do całości dodajemy pomidory z puszki i zostawiamy na wolnym ogniu na 40 min, od czasu do czasu mieszając.
Fasolkę i kukurydzę odsączamy z zalewy i płuczemy. Warzywa dodajemy do pomidorowego sosu i gotujemy następne 20 min. Chili podajemy z ryżem, limonką i natką pietruszki lub kolendrą.

Smacznego!

Author: Redakcja