Składniki:
1duży filet z piersi kurczaka
1 szklanka płatków kukurydzianych marki Sonko 1 jajko
sól, pieprz
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
brokuł
mieszanka multigrano lub ulubiona kasza Sonko
sos żurawinowy:
500 g świeżej żurawiny
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Mieszankę multigrano gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Brokuła parujemy lub gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Żurawinę wrzucamy do rondla z miodem i dusimy godzinę na małym ogniu.
Filety kroimy w kostkę doprawiamy solą, pieprzem. Płatki kruszymy. W misce mieszamy jajko z solą i pieprzem oraz papryką. Filety maczamy w jajku, następnie obtaczamy w płatkach.
Układamy na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni pieczemy około 20 minut.
Podajemy z kaszą, brokułem i sosem żurawinowym.
Smacznego!