Komosa ryżowa (quinoa) jest to produkt bezglutenowy o wysokiej zawartości błonnika i białka. Może posłużyć nie tylko jako zastępnik ryżu lub kaszy ale i jako baza do budyniu. Normalnie budyń robi się na bazie skrobi ziemniaczanej i kukurydzianej. Są to produkty oczyszczone, o wysokim indeksie glikemicznym (mocno podwyższają poziom glukozy we krwi). Budyń na bazie komosy ryżowej ma niski indeks glikemiczny i syci na dłużej!

Składniki na 4 porcje:

- 125 g komosy ryżowej

- 400 ml mleczka kokosowego 12% tłuszczu

- 4 łyżki ksylitolu

- 1/3 łyżeczki cynamonu

- 4 łyżki orzechów włoskich

- 4 łyżki pestek dyni

- truskawki i  borówki do ustrojenia budyniu

Przygotowanie:

Opłucz i ugotuj komosę wsypując ją do zimnej, posolonej wody w proporcji 1:2 (1 część komosy i dwie części wody) około 10-15 minut, do czasu, gdy komosa wchłonie całą wodę. Dodajemy mleczko kokosowe, cynamon, ksylitol i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Blendujemy na gładką masę. Przekładamy do miseczek i dekorujemy owocami oraz orzechami i pestkami dyni. 

 

Smacznego!

Ewa Trusewicz

Author: Ewa Trusewicz

Dietetyk z wykształcenia oraz przede wszystkim z powołania. Autorka wielu publikacji w czasopismach specjalistycznych oraz popularnych. Prowadzi wykłady i szkolenia. Gość w audycjach radiowych i telewizyjnych. Jej zainteresowanie psychologią przekształciło się w Dietcoaching. Jednym z jej najważniejszych obszarów zainteresowań są choroby autoimmunologiczne. Chora na chorobę tarczycy Hashimoto pomaga innym chorym z chorobami autoimmunologicznymi Skupia się na indywidualności pacjenta. Każdy z nas jest inny i dlatego żywienie musi być "skrojone" pod daną osobę. Jej motto "Jedzenie jest naszym lekarstwem. dietaifitness.pl

zobacz artykuły