Pożywne i syte leczo z ryżem to świetne danie na obiad lub podwieczorek.

Składniki:

100g ryżu jaśminowego marki Risana

2 małe suche kiełbaski

1 zielona papryka

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

3 pomidory

1 cebula

pół łyżeczki słodkiej papryki

łyżeczka kminku

natka pietruszki

1 papryczka chilli

oliwa z oliwek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Ugotowany odstawiamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej pokrojoną w kostkę kiełbasę. Następnie dodajemy cebulę, przyprawy i mieszamy.

Po dłuższej chwili do mięsa dodajemy pokrojone w kostkę kolorowe papryki, wraz z papryczką chilli, dusimy około 10 min. Na koniec do warzyw dodajemy pokrojone w kostkę obrane ze skóry pomidory i zostawiamy pod przykryciem na około 35 min. Podajemy z ryżem jaśminowym Risana.

Smacznego!

Author: Redakcja