Jaglany budyń to jeden z moich ulubionych deserów, który bardzo często jem także na śniadanie. Przygotowuje go się w zaledwie kilka minut (nie licząc czasu gotowania kaszy) i można wrzucić do niego praktycznie każdy owoc, który mamy pod ręką. Najbardziej jednak znaną wersją jest ta waniliowa i trudno się dziwić, gdyż bardzo przypomina klasyczny budyń na mleku, znany wszystkim z dzieciństwa. Dziś jednak waniliowa klasyka z zupełnie innej wersji z wyraźną nutą rozmarynu i karmelizowanymi śliwkami. Idealny deser na koniec lata! 



Budyń jaglany z nutą rozmarynu i karmelizowanymi śliwkami
(3-4 porcje)

budyń jaglany:
- 100 g kaszy jaglanej Sonko
- 200 ml mleka roślinnego - do ugotowania kaszy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 gałązki rozmarynu
- 70-100 g ksylitolu 
- 150-200 ml mleka roślinnego - do rozrzedzenia budyniu

1. Przed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą kaszę przepłukuje wrzątkiem. Wodę odlewam. Kaszę jaglaną gotuję na miękko w mleku z dodatkiem ekstraktu waniliowego i rozmarynu (ok. 20 min). 
2. Gałązki rozmarynu wyrzucam z ugotowanej kaszy. Ugotowaną kaszę jaglaną, ksylitol i mleko roślinne blenduję na gładką masę. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodaję więcej mleka. Próbuję i ewentualnie dosładzam.
3. Gotowy budyń przekładam do miseczek.

karmelizowane śliwki:
- 15-20 śliwek węgierek przekrojonych na pół i pozbawionych pestek
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka syropu klonowego
- szczypta mielonego cynamonu

1. Śliwki przesmażam na 1 łyżce oleju z dodatkiem syropu klonowego i cynamonu. Mają być miękkie, ale nie rozpadać się. 
2. Gotowe śliwki układam na wierzchu budyniu.

Smacznego!

Ina Rybarczyk - True Taste Hunters

Author: Ina Rybarczyk - True Taste Hunters

trener kulinarny, malarka, pasjonatka jogi i wszelkiej aktywności fizycznej. Swój zmysł artystyczny przeniosła do kuchni tworząc wyjątkową, nietuzinkową, zdrową, a przede wszystkim cudownie pyszną kuchnię roślinną, którą dzieli się z Wami na prowadzonym przez siebie blogu: truetastehunters.com
Na swoim koncie ma już dwie roślinne książki kucharskie "Łowcy smaków" i "Łowcy smaków. Cztery pory roku". Na co dzień prowadzi warsztaty kulinarne w najlepszych studiach w Polsce oraz gości w telewizji śniadaniowej oraz radio, gdzie zdradza tajniki zdrowej kuchni.

zobacz artykuły