Składniki:

  • 2 torebki kaszy jęczmiennej pęczak marki Risana
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek zielonych szparagów
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml wina białego
  • 1 marchew
  • 7 pokrojonych na mniejsze kawałki suszonych pomidorów.
  • 2 łyżki masła
  • oliwa

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, następnie całość rumienimy. Dodajemy kaszę. Całość smażymy przez około minutę.

Szparagi kroimy na kawałki, jasne ogonki wyrzucamy. Dodajemy do wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego, nie zagotowujemy.

Do przygotowanej na patelni kaszy wlewamy wino i czekamy minutę aż się wygotuje. Dodajemy szparagi, pomidory i marchewkę pokrojoną na cienkie plasterki. Po kilku minutach wlewamy po około pół szklanki bulionu i gotujemy od czasu, do czasu mieszając. Dodajemy kolejną porcję bulionu gdy poprzednia już się wchłonie i tak do uzyskania wymaganej miękkości.

Na koniec do kaszy dodajemy łyżkę masła i łyżkę tartego twardego sera.

 

 

Author: Redakcja