Pulpecki z indyka z kaszą jaglaną są delikatne i soczyste. Skuszą się na nie nawet najbardziej wybredne maluchy. 

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej marki Risana
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 4 marchewki
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • śmietana 30
  • sól, pieprz
  • masło
  • oliwa

Przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy masło i oliwę, przysmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. W dużej misce umieszczamy kaszę, jajko, dodajemy mięso z indyka i cebulę z czosnkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Z gotowej masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Gotowe kulki zdejmujemy z ognia a na powstałym tłuszczu rumienimy marchewkę. Zalewamy ja śmietanką i odrobiną wody i długo dusimy na małym ogniu. Na koniec do sosu dodajemy gotowe pulpety i zostawiamy na 10 min na małym ogniu.

Smacznego!

Author: Redakcja