W letnie upały trzeba się odpowiednio schłodzić! Czas na zimną i orzeźwiającą przekąskę!

  • 50g masła
  • 150 g ryżu białego marki Risana
  • 50g cukru
  • 500 ml pełnotłustego mleka
  • 50g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 500 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • 500 g zmiksowanych truskawek

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w rondlu, następnie dodajemy cukier i ryż, całość mieszamy.

Następnie partiami wlewamy mleko, gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu.

Odstawiamy do przestygnięcia.

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę a białka na sztywną pianę.

Zimną śmietaną również ubijamy.

Ubitą śmietanę łączymy z pianą i masą z żółtek. Delikatnie mieszamy z musem truskawkowym i puddingiem ryżowym.

Całość przekładamy do foremek na muffiny wcześniej wyłożonych folią spożywczą.

Wstawiamy do zamrażarki na min. 3 godziny.

Przed podaniem wyjmujemy na 15 min z zamrażarki. Podajemy z miętą i pokrojonymi truskawkami.

Smacznego!

Author: Redakcja