Wiosna wymaga kolorów! A jeśli nawet nie zauważyliście ich jeszcze wokół siebie, bo słońce płata figle i niepewnie wyłania się zza chmur, mamy na to receptę! Kolory muszą zagościć na naszych talerzach! W naszej dzisiejszej propozycji obiadowej z pewnością ich nie zabraknie! Ryż po meksykańsku wita Was wiosennie i poleca się na obiad!

  • 150 g ryżu basmati marki Risana
  • 1 duży filet kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • 1 pomidor
  • natka pietruszki
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Kurczaka kroimy w kostkę, nacieramy przyprawami oraz posiekanym czosnkiem. Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, obsmażamy mięso z każdej strony. Dodajemy posiekaną cebulę oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Smażymy przez ok. 2 minuty.

Na koniec dodajemy odcedzoną kukurydzę i ugotowany ryż. Mieszamy.

Potrawę zdejmujemy z ognia, dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę pomidora i mieszamy. Wykładamy na talerz, dodajemy posiekaną papryczką chili i dekorujemy posiekaną pietruszką.

Smacznego!

Author: Redakcja