Poszukujecie obiadowych inspiracji? Do usług :) Oto nasze popisowe curry z wołowiną, cukinią i ryżem basmati. Zapraszamy do stołu!

Składniki:

  • 200 g ryżu basmati marki Risana
  • 300 g delikatnej wołowiny lub polędwiczki wieprzowej
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • oliwa

     

  • Sposób przygotowania:

    Mięso kroimy w średnią kostkę.

    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy czerwoną pastę curry i mieszamy.

    Następnie dodajemy mięso i smażymy kilka minut.

    Do wysmażonego mięsa dodajemy pokrojone warzywa (cebulę w piórkach, cukinię i paprykę pokrojoną w paski) chwilę przysmażamy, następnie wlewamy mleko kokosowe i gotujemy aż zredukujemy objętość o połowę, a mięso będzie miękkie i delikatne.

    Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Całość podajemy z sosem curry.

Author: Redakcja