Zimową porą lubimy Was inspirować daniami z gorrrącym rodowodem ;) Kiedy na stole pojawia się chorizo to może oznaczać tylko jedno – kulinarną podróż do słonecznej Hiszpanii. Częstujcie się zatem pysznym i sycącym ryżem z groszkiem i chorizo. W sam raz na zimowy obiad!

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g ryżu białego marki Risana
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała kiełbasa chorizo
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 puszka pomidorów
  • mała puszka zielonego groszku
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki

     

  • Przygotowanie:

    Na dużej patelni podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo i ryż.

    Całość smażymy kilka minut po czym wlewamy czerwone wino. Kiedy wino wyparuje dodajemy puszkę pomidorów i groszek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu. Jeśli sok wyparuje, a ryż nadal będzie twardy dolewamy odrobinę wody.

    Zawartość patelni doprawiamy czerwoną papryką, solą i pieprzem. Posypujemy świeżymi ziołami.

Author: Redakcja