Wszystkie najlepsze smaki na świecie są w jednym kolorze - zielonym. A dziś wykorzystamy zielone składniki aby ten prosty, smaczny posiłek zmienił się w coś, co będzie gościć na naszych stołach bardzo często. Zielona Shakshouka podawana z ryżem jest bardzo sycąca. Można ją również zabrać ze sobą do pracy!

Danie dla 2 osób || czas przygotowania 25 min

  • 150 g świeżego jarmużu
  • 200 g świeżego szpinaku
  • Garść natki pietruszki
  • Sól, pieprz
  • 1/3 szklanki śmietanki 36%
  • 2 łyżki masła
  • Ząbek czosnku
  • Parmezan lub feta do posypania
  • 4 jajka
  • 100g ryżu marki Risana Basmati

 

Sposób przygotowania:

1. Jarmuż oberwać z twardych łodyg i sparzyć gorąca woda przez kilka minut. Kiedy będzie miękki, wodę dobrze odsączyć a jarmuż poszatkować bardzo drobno.

2. Na patelni rozpuścić masło, wycisnąć czosnek i lekko zeszklić.

3. Dodać jarmuż i dusić pod przykryciem na małym ogniu Ok 5 min.

4. W między czasie poszatkować szpinak i pietruszkę i wstawić ryż do gotowania.

5. Wszystko dodać na patelnie i dusić aż szpinak zwiotczeje Ok 3 min.

6. Dodać śmietany, odparować ja przez jakieś 5 min.

7. W zielonym sosie zrobić 4 wgłębienia, wbić jajka i przykryć. Czekać aż jajka się zetną do ulubionej konsystencji.

8. Ryż odsączyć, wysypać pół saszetki na talerz. Na to podać gorący sos z jajkiem, posypać parmezanem bądź feta.

 

Smacznego!

 

Author: Redakcja