Kaszotto to idealne danie na mroźny dzień: jest sycące, rozgrzewające i niezwykle aromatyczne!

 Porcja na 4 osoby || czas przygotowania 30-35 min

Składniki:

    • 4 woreczki kaszy pęczak Risana
    • 1 szklanka zielonego groszku
    • 3 i 1/2 szklanki bulionu
    • Sól, pieprz
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%
    • 1/2 szklanki tartego parmezanu
    • 1 ząbek czosnku
    • 2 łyżki masła
    • 125 g sera brie
    • Świeża natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

1. Na maśle szklimy czosnek.

2. pęczak wyciągamy z woreczka do garnka z czosnkiem. Zalewamy 2 szklankami wody i dodajemy mrożony groszek. Doprowadzamy do zagotowania. Mieszając od czasu do czasu. Gotujemy Ok 20 min aż do rozgotowania.

3. Dodajemy resztę bulionu, sól i pieprz i zmieszany gaz, gotujemy kolejne 5 min.

4. Dodajemy śmietanę i parmezan, jak również skrojone pół kostki sera brie. Dobrze mieszamy aż do rozpuszczenia sera.

5. Podajemy gorące, z plastrem sera lub parmezanem i świeża pietruszka.

Smacznego!

Author: Redakcja