Sezon na aromatyczne i rozgrzewające zupy trwa w najlepsze :) Dziś serwujemy Wam pomidorową z kaszą bulgur i coś nam się wydaje, że właśnie rozstrzygnęliśmy odwieczny spór – pomidorówka z makaronem czy ryżem ;)

Składniki:

  • 1 woreczek kaszy bulgur marki Risana
  • 1 cebula
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • litrowa passata pomidorowa
  • świeże zioła
  • oliwa – 2 łyżki stołowe

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy oliwę i pokrojoną w kosteczkę cebulę.

Podsmażamy a po chwili dodajemy kaszę bulgur oraz przyprawy, całość rumienimy. Do garnka wlewamy gorący bulion, oraz wcześniej namoczoną soczewicę i passatę pomidorową.

Gotujemy całość około 20 min na małym ogniu. Na koniec doprawiamy solą pieprzem i świeżymi ziołami (pietruszka, kolendra)

Author: Redakcja