Poniedziałki bez kawki i czegoś słodkiego czasami nie mogą się obyć ;) więc zapraszamy na batoniki w jesienno-zimowym wydaniu. Podobno mają moc rozganiania szarości za oknami i wywoływania uśmiechów – spróbujcie sami!

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych marki Sonko
  • 1 szklanka mąki pszennej lub zamiennie innej ulubionej
  • 200 gram masła
  • pół szklanki cukru trzcinowego lub innego zamiennika cukru
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 2 obrane starte na tarce jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka bułki tartej

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy mąkę, płatki i cukier, dodajemy masło i wyrabiamy jak na kruche ciasto.

Formę ok. 25 cm x 17 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy 2/3 ciasta, następnie starte jabłka i posypujemy cukrem z cynamonem.

Na górę wykładamy pozostałą część kruszonki i posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 min. Przez pierwsze 20 min nakrywamy batoniki folią aluminiową.

Smacznego!

Author: Redakcja