Aromatyczne i rozgrzewające zupy to jesienny #musteat  :) Kochamy buliony serwowane na milion sposobów, a dla Was przygotowaliśmy dziś zupę z kaszą orkiszową. Zdejmijcie płaszcze i czapki! Siadajcie do stołu. Jest pysznie. <3

Składniki:

  • 2 litry bulionu ( noga z kurczaka, 2 marchewki, pietruszka, por )
  • pół szklanki kaszy orkiszowej marki Risana
  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • garść liści szpinaku
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

W garnku gotujemy bulion. Warzywa i kurczaka gotujemy na wolnym ogniu około godziny. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, przysmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, ziemniaki i kaszę.

Z wywaru wyjmujemy kurczaka i warzywa. Kurczaka dzielimy na małe kawałki, a marchew kroimy w kostkę. Całość z powrotem dodajemy do wywaru. Umieszczamy w garnku również zawartość patelni oraz passatę pomidorową i gotujemy około 25-30 minut.

Na koniec dodajemy liście szpinaku i posiekaną pietruszkę.

Smacznego!

Author: Redakcja