Tego dania nikomu nie trzeba przedstawiać. Zapiekany ryż z jabłkami i cynamonem to jesienna klasyka! Kto uwielbia tak jak my?

Składniki:

  • 200 g sypkiego ryżu marki Risana
  • 500 ml mleka (krowie lub roślinne)
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 4 łyżki masła
  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżeczki cynamonu

 

Przygotowanie:

Ryż wsypujemy do garnka, wlewamy mleko i gotujemy. Po chwili dodajemy cukier i 2 łyżki masła. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 min, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie miękki.

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku roztapiamy łyżkę masła, dodajemy 3 łyżki cukru i starte jabłka. Smażymy aż jabłka zmiękną. Na koniec dodajemy łyżeczkę cynamonu i mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do jabłek smarujemy masłem, wykładamy ryż, następnie wszystkie jabłka i posypujemy cynamonem.

Formę na czas pieczenia przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy około 25 minut. Podajemy ze śmietaną lub jogurtem typu greckiego.

Smacznego!

Author: Redakcja