Czy wiecie, że ryżowe desery mają swojego faworyta wśród odmian ryżu? To ryż biały okrągły. Dzięki swojej kremowej konsystencji produkt ten świetnie nadaje się do przygotowania słodkich potraw, w tym ryżu mlecznego z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do zup. A my polecamy go dziś klasycznie z malinami! Wasz smak dzieciństwa? Nasz też! Uwielbiamy!

Składniki na 2 porcje:

  • 1 woreczek ryżu okrągłego marki Risana
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 ¼ szklanki wody
  • 1 opakowanie 250 g malin
  • 2 łyżki cukru
  • mięta

Sposób przygotowania:

  • Ryż ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu czyli: Odmierzamy odpowiednią ilość wody (1 ¼ szklanki wody na 100 g produktu – 1 woreczek) i zagotowujemy w garnku. Woreczek rozrywamy wzdłuż drobnej perforacji i wsypujemy ryż do gotującej się wody. Gotujemy pod przykryciem ok. 14 minut, kilkukrotnie mieszając aby ryż nie przywarł do garnka. Następnie wsypujemy szczyptę soli i 1 płaską łyżkę cukru oraz wlewamy ¼ szklanki gorącego mleka. Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez 4 minuty. Ilość cukru można dostosować do własnych preferencji. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy pod przykryciem na 3 minuty.
  • 2. Maliny umieszczamy w rondlu z łyżką cukru i gotujemy. Powstanie malinowy mus.
  • Do szklanek lub salaterek nakładamy pudding, a na niego mus malinowy, świeże maliny i miętę. Smacznego!

Author: Redakcja