Co by tu schrupać? Pyszne pieczywko z pastą z suszonych pomidorów i pieczonego czosnku! Takie połączenie zachwyca smakiem, aromatem i barwą! Nie przejdziecie obok niego obojętnie! To co, jeszcze po kromeczce?

Składniki:

  • 250 g suszonych pomidorów w oleju
  • pęczek świeżej pietruszki
  • pół główki czosnku
  • pół papryczki chili
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Połówkę główki czosnku skrapiamy olejem z suszonych pomidorów i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180⁰C przez 30 minut.

Upieczony czosnek wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ząbki czosnku obieramy z łupin.

Pomidory odcedzamy i umieszczamy w misie blendera, dodajemy upieczony czosnek, papryczkę chili i 2 łyżeczki oleju z pomidorów. Całość ucieramy na gładką masę.

Dla uzyskania właściwej konsystencji porcjami dolewamy olej z suszonych pomidorów, za każdym razem mieszając. Gotową pastę posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ulubionym pieczywem Vega Lekkim.

Smacznego!

Author: Redakcja