Szakszuka – w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan i my kochamy ten bałagan! Kto raz spróbuje będzie wracał do tego pysznego dania i zachwycał się nim na nowo. Idealna na śniadanie, obiad lub kolację. Zapraszamy na szakszukę kaszą kuskus i awokado! :)

Składniki na 2 porcje

  • 100 g kaszy kuskus marki Risana
  • 2 mięsiste pomidory (malinowe)
  • ząbek czosnku
  • mała cebula
  • 1 awokado
  • garść posiekanego kopru
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, oliwa
  • Sposób przygotowania:

    1.Pomidory kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę siekamy.

    2.Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pomidory. Smażymy około 20 min.

    3.Kaszę kuskus gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotową dodajemy do pomidorów na patelni i mieszamy. Przyprawiamy całość solą i pieprzem.

    4.Następnie na patelnię wbijamy jajka i przykrywamy pokrywka do ścięcia się białka.

    5.Na koniec do gotowego dania dodajemy rozgniecione awokado, sól, pieprz i dużo świeżego kopru.

    Smacznego!

Author: Redakcja