W naszej ryżowej krainie orientalne smaki goszczą bardzo często. Dziś zapraszamy Was na ryż z jajkiem po tajsku – aromatyczny, pyszny, sycący. Spróbujcie sami!

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g ryżu basmati marki Risana
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1marchew
  • garść groszku
  • sól, pieprz
  • mięta
  • szczypiorek
  • limonka
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Czosnek, papryczkę, marchewkę kroimy w pasterki, rozgrzewamy oliwę na patelni i wszystko smażymy. Dodajemy groszek, a po chwili ryż. Całość mieszamy.

3. Do gotowego ryżu dodajemy jajko i energicznie mieszamy.

4. Na koniec całość posypujemy szczypiorkiem miętą i polewamy sokiem z limonki.

Smacznego!

Author: Redakcja