Słoneczne pory roku dostarczają nam masę warzyw, do których dostęp w innych częściach roku jest dość ograniczony. Dlatego warto po nie sięgać, póki są świeże i łatwo dostępne. Dziś z cyklu: "zdrowe i sezonowe" na naszym stole lądują - szparagi. Te zielone warzywa są skarbnicą witamin i znanym na całym świecie afrodyzjakiem. Dodatkowo szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne - 100 g to tylko 18 kcal! Czy musimy Was dłużej namawiać? Spróbujecie sami, naszej sałatki ze szparagami i kaszą gryczaną!

Składniki:

2 porcje

  • 100 g kaszy gryczanej marki Risana
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • pół pęczka koperku
  • 2 jajka
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia.

2. Do osolonego wrzątku wrzucamy delikatnie obrane szparagi. Gotujemy 4min. Odsączamy.

3. Koperek siekamy, jajka gotujemy na twardo lub miękko jak to woli.

4. W dużej misce lub półmisku umieszczamy kaszę, szparagi, jajka przekrojone na pół księżyce.

5. Całość posypujemy obficie koprem solą, pieprzem i polewamy oliwą.

Smacznego!

Author: Redakcja