Jeśli kochasz kasze tak samo jak my, ten przepis jest dla Ciebie! Pęczotto ze szpinakiem, to klasyka wśród dań obiadowych. Kasza pęczak od Risana, sprawdzi się tutaj doskonale! Zresztą sami zobaczcie!

Składniki dla 2 osób

  • pół szklanki kaszy pęczak marki Risana
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 g szpinaku
  • 100 ml białego wina
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka tartego twardego sera
  • 2 łyżki masła łyżka oliwy

Przygotowanie:

1. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, całość rumienimy. Dodajemy kaszę, smażymy zawartość na patelni przez około minutę.

2. Następnie do kaszy wlewamy wino i czekamy minutę aż się wygotuje. Po kilku minutach wlewamy po około pół szklanki bulionu i gotujemy od czasu do czasu mieszając. Dodajemy kolejną porcję bulionu gdy poprzednia będzie wchłonięta przez kaszę i tak do uzyskania wymaganej miękkości.

3. Na osobnej patelni na maśle smażymy szpinak, dodajemy do patelni z kaszą.

4. Na koniec do kaszy dodajemy, łyżkę masła i łyżkę tartego twardego sera.

Smacznego!