Sezon sałatkowy trwa w najlepsze! Dziś polecamy - sałatkę z kaszą gryczaną Risana i z jajkami, to wysokobiałkowe, sycące danie!  

Składniki na 2 porcje

  • 100 g kaszy gryczanej marki Risana
  • 3 duże ziemniaki
  • 3 jajka na twardo
  • jeden świeży zielony ogórek

sos majonezowy:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • posiekany pęczek kopru
  • sól, pieprz
  • bazylia do ozdoby

Przygotowanie:

1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Jajka gotujemy na twardo. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do odpowiedniej miękkości.

3. Ogórka kroimy na mniejsze kawałki.

4. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu.

5. Do miski dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone na ćwiartki jajka i pokrojonego ogórka. Na wszystkie składniki wysypujemy kaszę gryczaną i oblewamy przed podaniem sosem majonezowym. Dekorujemy listkami bazylii.

Smacznego!