Kto z Was jest fanem pysznych, chrupiących, świeżutkich krewetek? :) Łapki w górę! My przepadamy za nimi i dziś serwujemy Wam krewetki na ostro z ryżem basmati! Jest pysznie!

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g krewetek
  • 100 g ryżu basmati marki Risana
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 50 g masła
  • sól, pieprz

sos:

  • łyżka miodu
  • sok z jednej limonki
  • papryczka chili

Sposób przygotowania:

  • Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy krewetki, obficie solimy, pieprzymy i rumienimy na złoto. Na koniec dodajemy czosnek i sos sojowy. Zostawiamy chwilę na patelni, do zredukowania nadmiernej ilości płynów.
  • W drugiej misce mieszamy miód, sok z limonki i posiekane papryczki chili.
  • Ryż podajemy z krewetkami posypanymi szczypiorkiem i tajskim sosem.

Smacznego!

Author: Redakcja