Obiad podano! Chodźcie szybko bo nasze pulpeciki z kaszy jaglanej nie lubią czekać :) Nie słyszeliśmy też o niejadkach, które by ich nie spałaszowały więc zapraszamy na obiad :)

Składniki na 4 porcje

  • pół szklanki kaszy jęczmiennej marki Risana
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • mała cebula
  • bułka pszenna
  • pół szklanki mleka
  • jajko
  • 400 ml pasaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • bazylia

     

    Przygotowanie:

    Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia.

    Bułkę moczymy w mleku, cebulkę kroimy w kostkę i rumienimy na oliwie.

    W dużej misce umieszczamy kaszę, jajko, dodajemy mięso mielone, bułkę i cebulę. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.

    Z gotowej masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i podsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju.

    Gotowe, zarumienione pulpeciki zalewamy pasatą pomidorową, dodajemy pół łyżeczki soli i zostawiamy na małym ogniu na około 30 min.

    Posypujemy bazylią. Smacznego!

Author: Redakcja