Masz ochotę na meksykańskie danie w wersji fit? Chilli z indykiem to pomysł na smakowity i sycący obiad. Zobacz jakie to proste! 

Składniki:

4 porcje

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 torebki ryżu basmati marki Risana
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 łyżeczka chili pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • jogurt naturalny, natka pietruszki

Przygotowanie:

1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Przyprawy wraz z pokrojoną w kostkę cebulą przysmażamy na oliwie.

3. Po 2 minutach dodajemy mięso i smażymy do zmiany koloru.

4. Do mięsa dodajemy pomidory z puszki i zostawiamy na wolnym ogniu na 40 min, od czasu do czasu mieszając. Paprykę kroimy w kostkę, fasolę odsączamy i płuczemy. Warzywa dodajemy do mięsa i gotujemy następne 20 min

5. Chilli podajemy z ryżem, łyżką jogurtu i natką pietruszki.

Smacznego!

Author: Redakcja