Pan bakłażan zaprasza do stołu! Zapiekany z kaszą gryczaną i mięsem będzie sycącym pomysłem na pyszny obiad. A jak się prezentuje! Dostojny, kolorowy, udekorowany pomidorkami zachwyci wszystkich domowników. Smacznego!

Składniki na 4 porcje:

  • 1 torebka kaszy gryczanej marki Risana
  • 2 bakłażany
  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania:

  • Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, nacinamy w kratkę od strony miąższu, doprawiamy je solą i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w 180°C około 30 minut miąższem do góry.
  • Na patelni rumienimy cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone i wszystko smażymy od czasu do czasu mieszając. Przyprawiamy solą i oregano. Wlewamy pomidory i zostawiamy pod przykryciem 30 min.
  • Gotowy sos nakładamy na łódki z bakłażanów i ponownie pieczemy 20 min w 180 stopniach.
  • Gotowe bakłażany posypujemy natką pietruszki. Smacznego!

Author: Redakcja