Dorsz w takim towarzystwie nie ma sobie równych. Pyszne risotto z rybą to nasza propozycja na obiad. Są chętni? Zapraszamy!

Składniki na 2 porcje:

  • pół szklanki ryżu risotto marki Risana
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 filety z dorsza
  • świeży tymianek
  • 100 ml białego wina
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka tartego twardego sera
  • 2 łyżki masła klarowanego do ryby
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • 2 łyżki pomidorowego pesto

Przygotowanie:

  • Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i łyżkę masła. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, całość rumienimy. Dodajemy ryż, smażymy zawartość patelni przez około minutę.
  • Dorsza przyprawiamy solą i pieprzem. Na osobnej patelni na maśle klarowanym smażymy rybę, po minucie z każdej strony. Odstawiamy, a po chwili dzielimy na małe kawałki i dodajemy na patelnię z ryżem.
  • Następnie do ryżu wlewamy wino i czekamy kilka minut aż się wygotuje. Od czasu do czasu mieszamy. Po kilku minutach wlewamy po około pół szklanki bulionu i gotujemy od czasu do czasu mieszając. Dodajemy kolejną porcję bulionu gdy poprzednia będzie wchłonięta przez ryż i tak do uzyskania wymaganej miękkości.
  • Na koniec, do ryżu dodajemy pomidorowe pesto, łyżkę masła i łyżkę tartego twardego sera. Całość mieszamy. Posypujemy dużą ilością świeżego tymianku.

Smacznego !

Author: Redakcja