Dziś zapraszamy na pilaw. Sposobów przygotowania tego aromatycznego dania jest wiele. Sprawdźcie naszą propozycję i przenieście się na chwilę do świata orientalnych pyszności. Bazowy przepis możecie uzupełnić o ryby, mięso lub warzywa w zależności od Waszych upodobań!

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g ryżu basmati marki Risana
  • 400 ml wody
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 laska cynamonu
  • 3 ziarna kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • natka pietruszki
  • 1 limonka
  • oliwa lub olej smakowy
  • 1 łyżeczka masła
  • Sposób przygotowania:

    1. Na patelnię z rozgrzanym masłem i oliwą wsypujemy ryż. Podsmażamy go przez kilka minut. Dodajemy kurkumę, sól, mieszamy i zalewamy wodą.

    2. Na ryżu układamy anyż, cynamon, kardamon, pokrojoną limonkę i pietruszkę. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową, zmniejszamy ogień i zostawiamy na ok. 20-25 min.

    3. Gotowy ryż podajemy z ulubionym mięsem lub w wersji wege z rybą.

    Smacznego!

Author: Redakcja