Mamy wśród nas fanów pierogów? Jeśli tak to zapraszamy do stołu. Pierogi z kaszy gryczanej i białego sera czekają! Smacznego!

Składniki na 4 porcje:

Ciasto:

  • 750 g mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka soli

Farsz:

  • 100 g kaszy gryczanej marki Risana
  • 300 gram twarogu półtłustego
  • pęczek pietruszki
  • cebula
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy do niej sól, oliwę oraz jajko. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką.

2. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoto. Ugotowaną zimną kaszę mieszamy z białym serem, podsmażoną cebulką, jajkiem oraz posiekaną drobno pietruszką. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

3. Gotowe ciasto rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółka, następnie na każdym kole nakładamy farsz i zlepiamy brzegi.

4. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, przez około 3 minuty.

5. Pierogi podajemy z cebulką, śmietaną lub rumienimy na złoto.

Smacznego!

 

Author: Redakcja