Zapach pieczonych gruszek i cynamonu to aromat magiczny. Dlatego dziś mamy dla Was deser, który pobudza nie tylko kubki smakowe, ale także zapachowe. Crumble z sezonowych owoców to zdecydowanie jeden z naszych ulubionych deserów. Dajcie się skusić.

Składniki na 2 porcje

  • 1 szklanka płatków owsianych marki Sonko
  • 2 gruszki
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka brązowego cukru

  • Sposób przygotowania:

    1. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki kruszonki (płatki owsiane, masło, cynamon i cukier )

    2. Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne małą łyżeczką tworząc dziurki.

    3. Do małych kokilek przekładamy owsianą kruszonkę, następnie na niej układamy owoce i ponownie dodajemy kruszonkę do dziurek po gniazdach nasiennych.

    4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni pieczemy około 20 min.

    5. Taki zimowy deser idealnie komponuje się z lodami lub dla dbających o linię z jogurtem greckim.

    Smacznego!

Author: Redakcja