Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak pyszna, sycąca, gorąca zupa. Dla fanów kaszy jaglanej serwujemy dziś krupnik. Aromatyczny i pyszny – taki jak lubimy najbardziej.

Składniki na 4 porcje:

  • 3 łyżki kaszy jaglanej marki Risana
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 uda z podudziem z kurczaka
  • 3 ziemniaki
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

1. W dużym garnku przygotowujemy wywar z około 3 litrów wody, 1 marchewki, pietruszki cebuli, mięsa i przypraw ( 1 łyżeczka soli ). Gotujemy około 2 godzin na małym ogniu.

2. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, startą na dużych oczkach marchew, kaszę jaglaną i na końcu pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość przysmażamy.

3. Przygotowany wcześniej wywar odcedzamy.

4. Do czystego wywaru dodajemy całą zawartość patelni i gotujemy wszystko około 30 min.

5. W międzyczasie obieramy ugotowane mięso na drobne kawałki i dorzucamy do zupy.

6. Zupę doprawiamy solą i natką pietruszki.

Smacznego!

Author: Redakcja