Gołąbki to dla wielu osób smak dzieciństwa. Nasza wersja jest jednak nieco inna. Tradycyjny ryż zastąpiliśmy kaszą bulgur. Zamiast mięsa, do farszu dodaliśmy pieczarki. I jak? – zapytacie. Po prostu pysznie.

Składniki:

  • 1 kapusta (około 12 liści)
  • 200 g kaszy bulgur marki Risana
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • Sól i pieprz
  • olej i masło
  • Sposób przygotowania:

    1.Kaszę bulgur gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowaną odstawiamy.

    2. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę siekamy i szklimy na oleju z dodatkiem masła, dodajemy pieczarki i razem podsmażamy. Dodajemy pokrojoną paprykę, łyżkę przecieru pomidorowego i mieszamy z kaszą, przyprawiamy solą i pieprzem.

    3. Liście kapusty parzymy przez minutę, odsączamy. Na każdy liść nakładamy farsz i zwijamy gołąbki.

    Gotowe gołąbki układamy w garnku obok siebie, zalewamy passatą pomidorową i dwiema szklanki wody, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez 40 minut.

    4. Podajemy z sosem pomidorowym i natką pietruszki.

    Smacznego!

Author: Redakcja