Pyszny i sycący wege obiad w kilka chwil? To takie proste! W tej potrawie pierwsze skrzypce zdecydowanie grają warzywa i złote ziarenka kaszy bulgur. Kasza ta powstaje z ziaren pszenicy durum, poddanych działaniu pary wodnej. Jest źródłem białka i charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i cukrów. Idealna do wszelkiego rodzaju mięs i sałatek, może też stanowić bazę do kaszotto. Musicie koniecznie spróbować, a na pewno zagości na dłużej w waszej kuchni!

Składniki na dwie porcje:

  • 100 g kaszy bulgur marki Risana
  • 1 cukinia pokrojona w kostkę
  • 1 papryka pokrojona w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • pół pęczka pietruszki
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • ser feta
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
  • sól, pieprz
  • masło lub oliwa

Przygotowanie:

1. Na patelni podsmażamy posiekany czosnek z cebulą, dodajemy cukinię i paprykę.

2. Do warzyw wsypujemy kaszę bulgur, przyprawy i zalewamy pomidorami z puszki.

3. Idealnie jeśli nasze danie możemy przygotować na patelni nadającej się do piekarnika, jeśli takiej nie mamy to w tym momencie przekładamy całość do naczynia żaroodpornego.

4. Na samej górze naszego dania układamy kostki sera feta i zapiekamy 25 min w 180 stopniach.

5. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

Smacznego!

Author: Redakcja