Serniczek bez sera – czy to w ogóle możliwe? Kiedy macie pod ręką kaszę jaglaną wszystko jest możliwe! Te małe cuda skradną Wasze serca! Zresztą nie będziemy Was namawiać – po prostu bierzemy się do roboty i przygotowujemy kolejną porcję pyszności!

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej marki Risana
  • 2 szklanki mleka krowiego
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka gęstego mleka kokosowego
  • 100 g gorzkiej czekolada
  • 1 owoc granatu

spód (nie) serniczków

  • 200 g kruchych ciastek
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:

  • Kaszę jaglaną gotujemy na miękko w mleku krowim, przestudzoną miksujemy blenderem na gładko. Łączymy z resztą składników (cukier, olej, mleko kokosowe).
  • Przygotowujemy spód. Ciasteczka zgniatamy na drobny pył. Mieszamy z masłem i układamy w foremkach na muffiny. Pieczemy 15 min w 180 stopniach.
  • Wcześniej przyrządzoną masę jaglaną przekładamy do foremek na muffiny z podpieczonymi spodami. Pieczemy na złoty kolor około 30 minut w temperaturze 180 st. C.
  • Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
  • Ostudzone, (nie)serniczki polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy owocami granatu.

Smacznego!

Author: Redakcja