Kutia to jedna z 12 tradycyjnych potraw wigilijnych. Jest specjałem kuchni wschodniej, przede wszystkim ukraińskiej i białoruskiej. Gości też na wielu polskich stołach wigilijnych i jest serwowana jako bożonarodzeniowy deser. W jej składzie znajduje się m.in. mak – symbol dobrobytu oraz bakalie i miód. Sprawdźcie nasz przepis na tradycyjną kutię!

Składniki na 4 porcje:

  • 100 g kaszy pęczak marki Risana
  • 1 szklanka niebieskiego maku
  • 1/2 szklanki miodu
  • garść orzechów włoskich i laskowych
  • garść rodzynek
  • różne bakalie np. sparzone i obrane migdały, daktyle, skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

  • Kaszę pęczak gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Ugotowaną kasze odcedzamy i studzimy.
  • Mak płuczemy i zalewamy wrzącą wodą, gotujemy. Odstawiamy na kilka godzin. Odcedzony i odsączony mak mielimy w maszynce do mięsa.
  • Rodzynki płuczemy i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na 20 minut.
  • Orzechy i migdały również zalewamy wrzątkiem następnie siekamy.
  • Wszystkie przygotowane składniki mieszamy ze sobą dodając miód. Dekorujemy skórką z pomarańczy.

Smacznego!

 

Author: Redakcja