Krokiety i barszczyk to obowiązkowy element na niejednym świątecznym stole. Świetnie wpisuje się też w atmosferę sylwestrowych szaleństw i bali. Jak przyrządzić ten klasyk? Sprawdźcie nasz przepis! To takie proste.

Składniki na 4 porcje:

ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 2 jaja

farsz:

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 100 g kaszy gryczanej marki Risana
  • 1 cebula
  • 1 duża garść grzybów suszonych
  • olej
  • sól, pieprz
  • jajko
  • bułka tarta

    Sposób przygotowania:

  • W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki ciasta naleśnikowego (jajka, mleko, wodę, mąkę i sól) Smażymy naleśniki na posmarowanej tłuszczem patelni.

    Farsz:

  • Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • Kapustę drobno siekamy. Grzyby płuczemy i odgotowujemy kilka minut a następnie odcedzamy i drobno siekamy.
  • Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy posiekaną kapustę i mieszamy. Smażymy około 10-15 min. Do kapusty dodajemy grzyby, ugotowaną kaszę, doprawiamy solą, pieprzem i zostawiamy wszystko chwile na małym ogniu.
  • Gotowy farsz nakładamy na środek każdego z placków i zwijamy w krokiety. Panierujemy w jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoto.  Smacznego!

 

Author: Redakcja