Podobno w grudniu każdy człowiek składa się w 90% z mandarynek i pomarańczy ;) Też je uwielbiacie? A co powiecie na pyszną, świąteczną sałatkę z filetami z pomarańczy i ryżem czarnym jaśminowym? Brzmi pysznie! Takie lżejsze danie będzie też pięknie wyglądało na Waszym świątecznym stole. Chociaż zapewniamy, że zniknie z niego szybciej niż zdążycie rozpakować prezenty!

 

Składniki:

  • 100 g czarnego ryżu marki Risana
  • 1 owoc granatu
  • świeża rukola
  • 2 pomarańcze
  • orzechy włoskie
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany odstawiamy do wystygnięcia.
  • Pomarańcze obieramy ze skóry a następnie filetujemy, z granatu wybieramy pestki.
  • Na dużym talerzu lub w misce umieszczamy rukolę, ryż, fileciki z pomarańczy i pestki granatu.
  • Z miodu, cytryny, oliwy, soli i pieprzu robimy sos do sałatki.
  • Składniki sałatki mieszamy ze sobą. Na samej górze umieszczamy orzechy i całość polewamy sosem.

Smacznego!

 

Author: Redakcja