Czas na rozgrzewkę w meksykańskim stylu. Einchilada z kurczakiem i ryżem to prawdziwa kulinarna wycieczka do gorącego Meksyku! Są wśród nas fani tortilli? Łapcie przepis i do dzieła.

Składniki dla 2-3 osób:

  • 100 g ryżu białego marki Risana
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • pół papryki czerwonej
  • 4 tortille
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • kolendra
  • kumin
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1.Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka kroimy na małe kawałki i smażymy na oliwie. Doprawiamy kolendrą, mielonym kuminem , solą i pieprzem.

2. Na drugiej patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz ząbek czosnku. Po chwili dodajemy paprykę. Smażymy do momentu aż papryka zmięknie.

3. Wlewamy pomidory i zostawiamy na ogniu jeszcze około 8 minut. Doprawiamy sos przyprawami – kolendrą, kuminem (po ok. pół łyżeczki)

4. Połowę sosu pomidorowego wlewamy do usmażonego kurczaka, dodajemy ryż, wsypujemy połowę startego sera i mieszamy. Pozostałą częścią sosu odkładamy na bok.

5. Gotowe nadzienie rozkładamy na placki. Tortille zwijamy w rulon. Naczynie wykładamy papierem do pieczenia. Zwinięte tortille wkładamy do naczynia żaroodpornego. Po włożeniu wszystkich tortilli polewamy pozostałą częścią sosu pomidorowego... i posypujemy pozostałym startym serem cheddar.

6.Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni C na 10 minut.

Author: Redakcja