Kolejny jesienny dzień to kolejny powód do tego, aby na naszych stołach królowała Pani Dynia. Tym razem w smacznym i pożywnym kremie! 

 

Składniki (4 porcje):

  • 500g obranej dyni pokrojonej w kostkę
  • 3 średniej wielkości ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • Mini sucharki pełnoziarniste marki Sonko lub wybrana mieszanka Multigrano Risana

Sposób przygotowania:

1.Dynię obieramy ze skóry i kroimy w średniej wielkości kostkę. Ziemniaki i cebulę również kroimy w kostkę.

2.W garnku na maśle z oliwą podsmażamy pokrojoną cebulę oraz pokrojony na plasterki czosnek. Dodajemy dynię oraz ziemniaki. Całość doprawiamy solą i zostawiamy na ogniu co chwilę mieszając. Po chwili dodajemy kurkumę, pieprz, curry i imbir.

3.Do warzyw wlewamy bulion i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości warzyw. Gotową zupę miksujemy z mlekiem kokosowym.

4. Zupę podajemy z mini sucharkami, mieszanką Multigrano i natką pietruszki - według uznania. Smacznego!

Author: Redakcja